Kończyckie gospodynie startują
Drużyna z kończyckiego KGW startuje w konkursie kulinarnym jaki odbędzie się w ramach XII Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie. To jedyna drużyna reprezentująca powiat cieszyński.
Team z Kończyc Wielkich startuje w kategorii amatorów. Gospodynie w ciągu trzech godzin muszą ugotować pierwszorzędny obiad z deserem. Panie zdecydowały, że zaserwują zupę z prawdziwków z kapanką, babraczkę kończycką z karczkiem i kołoczki cieszyńskie z owocami. Dania spełniają wszelkie wymogi postawione przez organizatorów konkursu, bo Śląskie Smaki mają być przede wszystkim zgodne z lokalną tradycją.
Przygotowaniem merytorycznym startujących w konkursie gospodyń zajął się Michał Bałazy – Ambasador Kulinarny Polski. – Panie mają niesamowite wyczucie smaku. Trzymam za nie mocno kciuki, bo z takimi umiejętnościami jestem przekonany, że zachwycą jurorów – mówi Michał Bałazy.
Konkurs kulinarny na Śląskich Smakach startuje w niedzielę 11 czerwca o 13:00. Przewodniczącym jury jest Remigiusz Rączka – kucharz znany m.in. z telewizyjnego show „Rączka gotuje”. W kategorii amatorów dania oceniać będą:
- Artur Zaskórski – szef kuchni „Frykówka” w Pszczynie,
- Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz obrzędów i kultury województwa śląskiego,
- Renata Bielesz – właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej.
Wyniki konkursu będą znane już o 17:00. Zwycięzcy wyjadą z Koszęcina ze Złotym, Srebrnym lub Brązowym Durszlakiem.
Podczas Festiwalu Śląskie Smaki nie zabraknie licznych atrakcji. Wystąpi duet Kola&Jula. O 17:30 w Bitwie Smaków zmierzą się Remigiusz Rączka i Sebastian Humski, a o 18:30 rozpocznie się galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.