Letnie kulinaria
„Smaki lata Śląska Cieszyńskiego” to temat przewodni prezentacji kulinarnych, jakie już w najbliższy weekend odbędą się w Rudniku. Zjadą tam gospodynie z całej gminy oraz goście z czeskiej Karwiny i przygotują mnóstwo smacznych dań.
Żeberka w miodzie, faszerowany kurczak, bogracz, kaczka z jabłkami – takie obiadowe pyszności będą serwowane w pierwszej kolejności. Nie zabraknie też słodyczy: puszysta beza, szarlotki, babeczki i ciasta.
Prezentacje kulinarne KGW gminy Hażlach co roku przyciągają miłośników dobrej kuchni. W tym roku udało się podjąć współpracę z seniorami z czeskiej Karwiny. Przywiozą ze sobą smaki czeskiej kuchni: kapuśniak, sałatkę z salcesonem i karwińskie wieńce.
Dania na każdym stole będą oceniane przez jury. O 11:00 rozpoczyna się degustacja konkursowa (zamknięta tylko dla jurorów), a po niej o 12:00 zapraszamy wszystkich na szukanie swoich ulubionych smaków.
Organizatorem prezentacji kulinarnych jest Gminny Ośrodek Kultury w Hażlachu wraz z Urzędem Gminy w Hażlachu. Zadanie realizowane jest w ramach projektu „Czech i Polak dwa bratanki” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu Interreg V-A Republika Czeska-Polska w ramach Funduszu Mikroprojektów Euroregionu Śląsk Cieszyński – Těšínské Slezsko i budżetu państwa.
HBB