Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

Śląskie Smaki za nami

Utworzono dnia 12.06.2017

XII Śląskie Smaki już za nami. W tym roku festiwal odbył się 11 czerwca w Koszęcinie. W konkursie kulinarnym startowały 22 drużyny. Wśród nich Koło Gospodyń Wiejskich z Kończyc Wielkich, które było jedynym przedstawicielem Śląska Cieszyńskiego.

KGW z Kończyc Wielkich wystąpiło w składzie: Maria Żyła, Jadwiga Żyła, Helena Gospodarczyk i Zofia Tomica. Panie w ciągu trzech godzin musiały ugotować trzydaniowy obiad. Zaprezentowały zupę z prawdziwków zabielaną śmietaną z kapanką, babraczkę cieszyńską z aromatycznym karczkiem i kołoczki z kruszonką nadziewane jabłkami.

- Te kołoczki przypomniały mi czasy mojego dzieciństwa – mówił podczas konkursu Remigiusz Rączka, przewodniczący jury – były puszyste, żółciutkie i rozpływające się w ustach.

- Grzyby do zupy zbierałam w ubiegłym sezonie, jajka do kołoczków zniosły nasze kury, szukaliśmy składników najlepszej jakości, bo to ma duży wpływ na jakość dania – mówiła Maria Żyła, przewodnicząca kończyckiego KGW.

Amatorów oceniało jury w składzie:

Artur Zaskórski – szef kuchni „Frykówka” w Pszczynie
Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz kultury
Renata Bielesz – właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej.

- Ogrom zainteresowania Festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już dwunasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie co roku jest więcej - mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej.

W kategorii amatorów Złote, Srebrne i Brązowe Durszlaki zdobyli:  

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie (- Racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, - Zalewajka na wędzonce, - Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi)
II miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku - (Ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych - Zupa baniowa z zacierkami, - Kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane)
III miejsce: Kulinarne Nawigacje (- Nabombany faworek, - Owocowa breja z bezowymi chmurkami, - Czorne pierogi z waniliową zołzą)

 

Gospodyniom z KGW w Kończycach Wielkich gratulujemy udziału w konkursie. Dziękujemy za tak piękne reprezentowanie nie tylko gminy, ale również Śląska Cieszyńskiego i życzymy wielu sukcesów na kolejnych festiwalach. 

XII Śląskie Smaki w Koszęcinie

Utworzono dnia 12.06.2017, 14:48

Sponsorzy

 

    

 

 

Kalendarium

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Licznik odwiedzin:

W tym tygodniu: 103

W poprzednim tygodniu: 157

W tym miesiącu: 394

W poprzednim miesiącu: 817

Wszystkich: 76567